Begrip door de kaarten

Door

De Friendshipcards geven heel duidelijk het proces binnen een conflict weer. Door te starten bij de gevoelens, door te gaan op de slechte acties, goede acties.

Zo begeleide ik een jonge dame van 17 jaar die vaak boosheid ervoer. Ze was met name boos op haar ouders en de vragen die zij haar steeds stelden. Zij had het gevoel dat haar ouders geen zin hadden om te weten hoe het met haar ging en hoe ze zich voelde. Ze hadden vaak hun oordeel al klaar. Het escaleerde vaak in grote scheldpartijen, wegloop acties. Het goedmaken was voor haar en haar vader heel lastig. Vaak kwamen ze er niet op terug en zwegen ze dan een tijd.

De kaarten gaven zicht op de gevoelens en het gedrag in een lastige situatie. Waarbij de één in de aanval ging, koos de ander er voor om weg te lopen en niks te zeggen. Conflicten gingen altijd over hetzelfde onderwerp. Door de kaarten uit te leggen ontstond er een gesprek, waarbij iedereen kon uitleggen wat de gevoelens waren, wat het gedrag met de ander deed. Er ontstond letterlijk verbinding en begrip.

Door in de schoenen van de ander te gaan staan krijg je meer begrip voor hoe de ander zich voelt.

Ze stonden in elkaars schoenen, maakten afspraken met elkaar hoe het in het vervolg zou gaan. Eerst stoom afblazen, niet reageren en er op een later moment op terug komen.

Hoe het verder ging……het gaat beter met hen. De communicatie is opener. En er word zelfs gelachen wanneer er zich weer een situatie voor doet.

4 gedachten over “Begrip door de kaarten”

Plaats een reactie